Dagje uit: Burgers' Zoo in Arnhem
Trendsetter voor de 'Nieuwe' dierentuin
Enige tijd geleden bezocht ik Burgers' Zoo, met de bekende overdekte themahallen Burgers' Bush, Burgers' Desert en (Burgers') Ocean. Een prachtig park in de glooiingen van de zuidelijke Veluwerand, in de gemeente Arnhem.
Ooit, vele jaren eerder was ik al eens in Burgers' Dierenpark, zoals het toen nog heette. Inmiddels is er redelijk veel veranderd en zijn er diverse attracties bijgekomen op het 45 hectare grote terrein.
Tip: koop een plattegrond, zodat je geen gedeelte overslaat of delen van het park mist.
Burgers' Zoo 100 jaar!
Burgers' Zoo bestond in 2013 eigenlijk al 100 jaar, een feit dat door en in het park uitgebreid is gevierd (of men viert nog eens de 100e verjaardag van het park op de huidige locatie, in 2023?). In 1913 werd namelijk de voorloper van het Arnhemse park, de fazanterie van Johan Burgers, voor het eerst voor het publiek opengesteld. Burgers, toen woonachting in 's Heerenberg, stond bekend om zijn uitgebreide en bijzondere fazantencollectie. Verder had hij hele eigen en voor die tijd zeker moderne ideeën over het houden van (wilde) dieren, niet alleen vogels, maar ook primaten en roofdieren. Toen Burgers in 1923 er in slaagde een groot stuk grond in het noordwesten van Arnhem te bemachtigen, kon hij zijn theorieën eindelijk in praktijk brengen.
Moderne ideeën, geen tralies in Burgers' Zoo
Burgers wilde zijn dieren niet in kooien achter tralies zien, maar in open ruimten, die werden begrensd door brede en diepe grachten. Zo konden, in zijn ogen, mens en dier elkaar optimaal en veilig bekijken en bekeken worden.
Het nieuwe, ruime terrein bij Arnhem, nog steeds de plek van het huidige park, stelde hem in staat veel meer dieren en diersoorten te verzamelen en aan het publiek te laten zien.
Moeilijke aanvang voor Burgers' Zoo
Toch was de start niet gemakkelijk. Door het schrappen van de dichtstbijzijnde tramlijn was het park in de beginjaren moeilijk bereikbaar. Niet alle geldschieters kwamen hun afspraken na. De gevolgen van de economische crisis van de jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog in de jaren 40 van de 20e eeuw trokken eveneens een grote wissel op het dierenpark.
Burgers' Zoo wordt trendsetter
Vanaf de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw ontstonden er steeds meer nieuwe ideeën over het houden van exotische dieren in een dierentuin of –park. Burgers' Zoo werd trendsetter in het zo natuurlijk mogelijk aanleggen van de omgeving, waarin de dieren leefden. Zo werd in 1968 het safaripark geopend en in 1971 het befaamde chimpansee-eiland.
Burgers' Safari
Het Safari-deel van het park laat de savanne van Oost-Afrika zien. Langs een route op de grond of door op palen gebouwde paden en 'wildhutten' heb je nu, naast een mooie wandeling, een prachtig gezicht op o.a. de leeuwenfamilie, de jachtluipaarden en de grote vlakte met neushoorns, zebra's, giraffen en gnoes.
Innovatief: het chimpansee-eiland van Burgers' Zoo
Op het eiland werd (voor het eerst) een groep chimpansees gezamenlijk gehuisvest, die door de natuurlijke omgeving weer 'normaal', sociaal gedrag begon te vertonen. De groepsdynamiek van deze chimpansees is decennia lang onderwerp van studie en onderzoek geweest. In 1982 schreef Frans de Waal er het boek "Chimpanseepolitiek" over en in 1984 maakte Bert Haanstra er de film "Chimps onder elkaar" van.
Tegenwoordig huist er ook een laagland-gorillafamilie op een deel van het eiland, met een indrukwekkende zilverrug en spelende gorillakinderen. Zo te zien, zijn een aantal gorillavrouwtjes hoogzwanger en staan 'op springen'.
Ecodisplays in Burgers' Zoo
Vanaf de tachtiger jaren van de 20e eeuw werd er in Burgers Dierenpark een nieuwe weg ingeslagen. Onder leiding van kleinzoon Antoon van Hooff werden een tweetal grote hallen in het park gebouwd, die volledig werden gewijd aan een bepaald landschap, een bepaalde biotoop. Zo werd in 1988 Burgers' Bush geopend, een primeur in Nederland. In 1994 volgde de opening van Burgers' Desert.
Burgers' Bush
In Burgers' Bush is een stukje tropisch regenwoud nagebootst. De hal is prachtig aangelegd met veel tropische planten, waterstromen, kleine bruggetjes, wandelpaden en een heuse waterval. Ook leven er veel dieren in de Bush, diverse vogelsoorten, insecten en zelfs zeekoeien.
Niet alle dieren, die in deze biotoop thuishoren, kunnen echter worden losgelaten; de veiligheid van de bezoekers zou in het geding komen, de beplanting teveel beschadigd en eventuele mede-Bush-bewoners opgegeten. Deze dieren, zoals bijvoorbeeld de tijgers, leven in de Rimba, een mooi buitenterrein.
Burgers' Desert
In Burgers' Desert is een stukje Noord-Amerikaanse woestijn aangelegd, zoals die te vinden is in o.a. Arizona, in de Verenigde Staten. Er is een grote collectie woestijnplanten (waaronder grote cactussen, agaves en yucca's) te zien en ook hier leven in deze biotoop thuishorende dieren, zoals enkele dikkopschapen en kalkoengieren. De meeste woestijnbewoners (uilen, kleine zoogdieren, hagedissen – waaronder het gilamonster -, spinnen enz.) zijn echter vooral 's nachts actief en zijn in hun verblijven in de 'nachtelijke' gangen te bewonderen.
Daarnaast zijn er nog de Mangrove, waar een tropisch vloedbos is nagemaakt, en een onderaardse doorgang van het ene complex (Bush) naar het andere (Ocean), waar een idee wordt gegeven van wat er in de aarde gevonden kan worden, zoals fossielen en halfedelstenen.
Burgers' Ocean
Via Burgers' Bush bereik je de in 2000 geopende Ocean, een groot zeeaquarium met een tropisch koraalrif. Koralen zijn zeer gevoelig voor watervervuiling; de Ocean beschikt dan ook over een eigen ingenieuze, biologische waterzuiveringsinstallatie.
Veel van de koralen worden overigens door het park zelf gekweekt. De Ocean van Burgers' Zoo is één van de grootste aquaria met levende koralen ter wereld.
Burgers' Dierenpark
En dan is er natuurlijk nog de rest van het dierenpark met olifanten, dwergnijlpaarden, rendieren, Europese flamingo's, roofvogels, uilen, panters, bongo's, gibbons, ringstaartmaki's, stokstaartjes, neusberen, papegaaien, pinguïns enz. enz. enz.
Sommige gedeelten van het park zijn wel vrij heuvelig; hoewel alle paden goed begaanbaar zijn voor wandelwagen of rolstoel is dit iets om rekening mee te houden – het is soms een hele duw. Er valt echter veel te bekijken en te ontdekken, en het park is de moeite dan ook zeker waard. Trek wel een paar gemakkelijke schoenen aan, want als je het Dierenpark rond wil lopen om alles te zien, leg je wel een aantal kilometers af.
ASMAY.
© 2012 Foto's: Asmay.
Zie ook:
Dagje-uit-DierenPark-Amersfoort
Dagje-uit-Diergaarde-Blijdorp-in-Rotterdam
Dagje-uit-het-Dolfinarium-in-Harderwijk-toen-en-nu
Dagje-uit-Ouwehands-Dierenpark-in-Rhenen-(1)-het-Dierenpark
Dagje-uit-Ouwehands-Dierenpark-in-Rhenen-(2)-het-Berenbos
Of lees verder via:
https://tallsay.com/asmay of
https://asmay.wordpress.com/ of
https://tallsay.com/asmaysrecepten of
https://asmaysrecepten.wordpress.com/
Mooi dierenpark, mooie foto's.